× SPARA 10% EXSTRA på order över 600 kr. Använd koden SPRING-10

Miljöcertifikat och betydelser

Vad betyder alla märken?

För oss innebär det att vi försöker erbjuda dig så hållbara varor som möjligt, där allt från råvaror till arbetsförhållanden är i "ordning". Så vad menar vi med det, och hur gör vi det? Vi använder oberoende märkningssystem som kontrollerar allt från råvaror till arbetsförhållanden. Du kan läsa mer om allt här!
GOTS

GOTS

GOTS er på nuværende tidspunkt den førende certificering indenfor økologiske og sociale standarder i tøjindustrien. GOTS certificeringen har nogle høje krav og kriterier for den proces der finder sted fra dyrkningen af råmaterialerne til det færdige produkt.

De går op i velfærden for de mennesker, som er involveret i produktionen. Eksempelvis sætter de høje krav til at arbejderne i de forskellige led har gode forhold, såsom ordentlig lys, ventilation, pauser, ingen brug af skadelige kemikalier og mulighed for at starte fagforeninger etc.

Med en GOTS-certificering kan du også være sikker på at f.eks. bomulden er dyrket økologisk, farvet og behandlet uden brug af skadelige kemikalier, og at det er en høj kvalitet. Det er kuntekstiler/produkter, som indeholder minimum 70% økologiske fibre der kan GOTS-certificeret. Vi hos Be A Wear har ofte en meget højere standard til det færdige produkt og går gerne efter så høje procenter af økologisk materiale som muligt, i de varer vi køber ind.

GOTS är för närvarande den ledande certifieringen inom ekologiska och sociala standarder inom klädindustrin. GOTS -certifieringen har några höga krav och kriterier för processen som sker från odling av råvaror till färdig produkt.

De går upp i välfärden för de personer som är involverade i produktionen. Till exempel ställer de höga krav på arbetarna i de olika stadierna för att få bra förutsättningar, till exempel korrekt belysning, ventilation, raster, ingen användning av skadliga kemikalier och möjlighet att starta fackföreningar etc.

Med en GOTS -certifiering kan du också vara säker på att t.ex. bomullen odlas ekologiskt, färgas och behandlas utan användning av skadliga kemikalier och att den håller hög kvalitet. Det här är konsttextilier / produkter som innehåller minst 70% organiska fibrer som kan vara GOTS-certifierade. Vi på Be A Wear har ofta en mycket högre standard för den färdiga produkten och gillar att gå för så höga procentsatser organiskt material som möjligt i de varor vi köper.

GOTS har också ett krav att produktionen har en funktionell reningsanläggning för avloppsvatten om vatten används i produktionen för att skydda miljön. Det sker regelbundna kvalitetskontroller i de olika stadierna av produktionerna. De är outannonserade och intervjuar också anställda om sin egen upplevelse av sin arbetsplats. De gör kvalitetskontroller på maskiner och inte minst textilierna. De gör laboratorietester och testar textilierna för bekämpningsmedelsrester och andra farliga kemikalier från till exempel färgning. De har också strikta krav på vilka färger som får användas i en GOTS-certifierad produktion, så att det inte finns några rester i kläderna från färger som misstänks eller bevisas vara allergiframkallande och cancerframkallande. Eventuella märken och tillbehör på produkten måste också uppfylla GOTS -kraven.
FAIRTRADE

FAIRTRADE

FAIRTRADE -certifieringen hjälper jordbrukare och lantarbetare. En Fairtrade -certifiering garanterar en minimilön, bra arbetsförhållanden och hållbar produktion. För bonden innebär det att deras rättigheter skyddas och de hjälps åt att göra sin produktion mer miljövänlig och därför värnar om miljön och sin egen hälsa. För företag med denna certifiering betyder det att de måste sätta in minimilönen från dem de köper av, så att till exempel bomull faller i pris, då har bönderna ett garanterat minimipris för sina grödor. Om bomullspriset stiger följer du ökningen.

Fairtrade delar ut bonusar till lokala bönder och arbetare. Bonusen är en summa pengar som betalas ut utöver minimipriset eller minimilönen. Bönder använder bonusen för att förbättra sitt företag eller samhälle. Det avgörs demokratiskt i en kommitté hur bonusen ska investeras och fördelas. De flesta bönder som ingår i märkningssystemet är kooperativ, där de alla har en andel i företaget. Det innebär att bönderna som helhet kan leverera större partier råvaror, vilket innebär att de har det bättre på marknaden.

Fairtrade går in och kontrollerar om de olika standarderna uppfylls. När dessa krav är uppfyllda kan tillverkare tillåtas använda Fairtrade -etiketten på sina produkter och förpackningar. I Be A wear, till exempel, är Dedicated och Melawear inte bara GOTS -certifierade, även Fairtrade -certifierade.
FAIR WEAR FOUNDATION

FAIR WEAR FOUNDATION

FAIR WEAR FOUNDATION är en ideell organisation som arbetar med varumärken, fabriker, regeringar och frivilligorganisationer. De gör detta för att förbättra arbetstillfällen runt 11 produktionsländer i Asien, Europa och Afrika. Fair Wear fokuserar på fabriker som tillverkar kläder, väskor och liknande. Förutom att besöka fabrikerna för att säkerställa goda standarder har de också inrättat en hotline för arbetarna i de länder de är verksamma i. Det innebär att de anställda alltid har en plats att gå om förutsättningarna inte lever upp till kriterierna från Fair Wear Foundation. Organisationen har satt upp 8 poäng som måste uppfyllas för att få denna certifiering.

Inget tvångs- eller barnarbete får användas. Sysselsättning, lönepolitik, utbildningsprogram, uppsägningar och uppsägningar måste utgå från principen att alla har samma möjligheter och ingen åtskillnad görs mellan människor. Dessutom måste löner och bonusar som betalas som ett minimum täcka en familjs behov att överleva. En anställds arbetsvecka måste vara högst 48 timmar och ha minst en ledig dag i veckan. Slutligen måste det finnas en medvetenhet om de arbetsrelaterade risker som kan finnas, så att de anställda garanteras en säker och hälsosam arbetsmiljö. Allt detta är något som vi här på Be A Wear verkligen bryr oss om.
SA8000

SA8000

SA8000 -certifieringen är gjord av Social Accountability International (SAI). SAI är en icke -statlig organisation från 1997 med ett uppdrag att främja mänskliga rättigheter på arbetsplatsen och har ett mål att få arbetare, företag och lokalsamhället att arbeta tillsammans. De gör detta genom att ställa några krav och kriterier för företag och tillverkare om de vill använda sina certifieringar.

Dessa kriterier inkluderar regler som under inga omständigheter får användas barnarbetare eller tvångsarbete. De anställdas säkerhet är en prioritet, liksom deras hälsa. De måste ha möjlighet att få friheten att skapa föreningar och göra kollektivavtal på sin arbetsplats, som till exempel kan hantera löner och arbetstid. Det får inte förekomma diskriminering och alla måste ha lika möjligheter i företaget och all personal måste behandlas med värdighet och respekt. Det övervakas noggrant om någon form av straff behövs, oavsett om det är fysiskt / verbalt eller psykiskt. De har också satt regler om arbetstid, övertid och inte minst att minimilönen måste vara tillräckligt hög för att en familj ska överleva i det specifika land företaget befinner sig i. Slutligen måste ledningen informera sina anställda om att de nu kommer att följa SA8000 -standarder och berätta om deras rättigheter.

Företagets efterlevnad av dessa regler övervakas noggrant genom att SAI skickar representanter till dem vid tillkännagivna och oanmälda besök för att säkerställa att företaget fortsätter att leva upp till standarden. Vart tredje år börjar processen om igen och certifieringen måste förnyas.
Oeko-tex® Standard 100

Oeko-tex® Standard 100

Oeko-tex® Standard 100 är en av de mest kända standarderna för textilier. Dessutom är det också din globala garanti att kläderna inte innehåller skadliga ämnen. Produkter med detta märke är föremål för mycket strikta krav, som de alltid måste kunna leva upp till. När du som konsument väljer en produkt som är märkt med Oeko-tex® Standard 100 kan du vara säker på att alla delar av kläderna har testats noggrant i ett oberoende Oeko-tex®-laboratorium. Leverantörer måste ansöka om rätten till och bära detta märke varje år. Produkterna inspekteras också under den period de är certifierade

Avsikten med Oeko-tex® innebär att produkterna måste vara människo-organiska, vilket innebär att textilierna inte får ha en skadlig effekt på människor.

Det finns krav på syrahalten och PH -värdet, dessutom finns det också krav på bekämpningsmedel som har använts för att bekämpa skadedjur. Man är också medveten om halten av tungmetaller som krom, nickel, kobolt, antimon, kadmium, arsenik, bly och kvicksilver. Dessutom finns det också fokus på vilka material som används för avfärgning och impregnering av kläderna.

Varför välja ekologisk bomull?

Konventionell bomull och ekologisk bomull är två begrepp du hör mycket om, och det finns en stor anledning till det. Den ekologiska bomullen är något du hör mer och mer om, och det är vi verkligen glada för på Be A Wear. När du väljer ekologisk bomull väljer du miljö, socialt ansvar och din egen och bomullsarbetarnas hälsa först.

Allt börjar på åkern och med fröet som en dag ska bli en bomullsväxt. I ekologiskt jordbruk är det inte tillåtet att använda genetiskt modifierade frön. Detta är fallet inom konventionellt jordbruk och här kontrolleras försäljningen av bomullsfrön av jätten Monsanto, som står för 90% av bomullsfrömarknaden i Indien * 1. Monsanto är känt för att sälja genetiskt modifierade frön och diskuterade herbiciden "RoundUp". Det betyder att många bönder inte kan hänga med ekonomiskt och måste ge efter för det ekonomiska trycket. Tyvärr har det funnits exempel på att GMO -frön inte kan hålla sitt löfte om att deras frön tål olika skadedjur 2 *. Det innebär att bönderna måste lägga ännu mer pengar på bekämpningsmedel och insektsmedel. Böndernas hälsa påverkas hårt. Mun- och andningscancer är bland de sjukdomar som ses i konventionellt jordbruk på grund av användning av bekämpningsmedel. Enligt en FN -rapport dör 200 000 människor årligen i konventionellt jordbruk. 3 77 miljoner bomullsarbetare förgiftas varje år av bekämpningsmedel3 *. Bomullsarbete får ofta titeln "slow death work". 10% av världens totala konsumtion av bekämpningsmedel, liksom 16% av insekticider används för att spraya traditionella bomullsfält, som endast täcker cirka 5% av världens jordbruksmark. Upp till 9 kg kemikalier används för 10 kg vanlig bomull!

Förutom att skada miljön och göra marken mer och mer utarmad på grund av monoskörd, finns det också många bönder som väljer att begå självmord eftersom de inte kan ta sig ur sin skuldspiral. Förutom högre kostnader för bekämpningsmedel och insekticider har priset på bomull också sjunkit kraftigt. Eftersom ekologisk bomull är dyrare tjänar bönder som odlar ekologisk bomull mer. Om den också är Fairtrade -certifierad garanteras de ett ännu högre minimipris.

I produktionen av ekologisk bomull har bönderna full kontroll över sina frön och kan också så andra grödor på sina åkrar, som kan föda deras familjer mellan bomullen och om bomullsskörden skulle misslyckas 4 *. Ekologiskt jordbruk innebär också att jorden inte blir utarmad och kan hålla i mer vatten. Detta innebär att grödor gör det bättre i torka och mindre vattning är en annan fördel. Det friska ekologiska fältet binder också mer CO2.

1 soilassociation.org – Failed promises

2 upi.com – Estimates pesticide kills

3 cottonedon.org